Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, ενώ επιβεβαιώθηκε η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομία το τρίτο τρίμηνο, με οδηγό τις αδύναμες εξαγωγές. Στο προσκήνιο Βρετανία και Ιταλία. Υποχωρεί το ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα απογοητευτικά στοιχεία από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη, αλλά και τις εξελίξεις στο Brexit, μετά τη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για την επόμενη μέρα των μεταξύ τους σχέσεων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,6%, στο Παρίσι ο CAC επίσης 0,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει επίσης κατά 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,2%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 0,08%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη χάνει 0,3%.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε αυτόν τον μήνα, περισσότερο από ότι αναμενόταν. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις  52,4 τον Νοέμβριο έναντι των 53,1 τον Οκτώβριο και των 53 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο ιδιωτικός τομέας και στη Γερμανία. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών και οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από δύο-τρίτα της οικονομίας, κινήθηκε καθοδικά, στις 52,2 μονάδες από 53,4 τον Οκτώβριο.

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, συρρίκνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς έδειξαν και τα τελικά στοιχεία για τη Γερμανία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%. Οι πιο αδύναμες εξαγωγές ήταν η βασική αιτία για την αρνητική κίνηση.

Η αγορά επικεντρώνεται και στο προσχέδιο της διακήρυξης για τους δεσμούς Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, το οποίο αναφέρει: «Οι πλευρές αναμένουν να έχουν μία εμπορική σχέση σε αγαθά που θα είναι όσο το δυνατό πιο στενή, με σκοπό να διευκολυνθεί το νόμιμο εμπόριο».

«Ο λαός θέλει να τακτοποιηθεί το θέμα, θέλει μία καλή συμφωνία που μας βάζει σε πορεία για ένα πιο καλό μέλλον. Είμαι αποφασισμένη να ολοκληρώσω τη συμφωνία», τόνισε από την πλευρά της η Τερέζα Μέι.

Σημείωσε ότι μίλησε με τον ισπανό πρωθυπουγό Πέδρο Σάντσεθ και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρη ότι την Κυριακή θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε μία συμφωνία για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σαν οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ».

Στην ιταλική πολιτική σκηνή και τη διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν έχουμε σκοπό να ξεκινήσουμε πόλεμο με την Ευρώπη, αλλά επιθυμούμε να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις (στους ψηφοφόρους μας)».

Η Ιταλία δεν είναι προετοιμασμένη να αλλάξει τους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού για το 2019, σημείωσε στην εφημερίδα La Repubblica.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Corriere Della Sera, ο ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα σκέφτεται να παραιτηθεί, λόγω του αδιεξόδου, κάτι που, σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος διαψεύδει.

Στο άκουσμα της είδησης πάντως, το spread ιταλικού-γερμανικού 10ετούς πέρασε κάτω από τις 300 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά τις τελευταίες 10 μέρες, ενώ η απόδοση του 2ετούς ιταλικού έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4%, στο $1,1356.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v