Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη. Οριακή πτώση για τον FTSE 100. «Βουτιά» 7% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά της απειλή της Μαδρίτης για βέτο στη συμφωνία για Brexit λόγω του Γιβραλτάρ.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την Πέμπτη την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με την βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι.

Σήμερα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit εάν το βρετανικό συμβούλιο απορρίψει τη σημερινή εκδοχή της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι εάν ήταν να πάμε πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε ‘λοιπόν, δεν άρεσε αυτή η συμφωνία, μπορούμε να έχουμε μια άλλη;’….δεν νομίζω ότι θα έρθουν και θα μας πουν θα σας δώσουμε μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε η Μέι στο ραδιόφωνο του BBC ενώ απαντούσε σε ερωτήματα ακροατών.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν το βρετανικό χρηματιστήριο σε οριακή πτώση.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο πιο χαμηλό επίπεδο της τελευταίας χρονιάς υποχώρησαν οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, σε μία ακόμη ένδειξη ανησυχίας για την οικονομία του μπλοκ.

Οι επενδυτές βλέπουν πληθωρισμό 1,65% κατά μέσο όρο, την πενταετή περίοδο που ξεκινάει σε πέντε χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και τους Financial Times.

Ο δείκτης μεσοπρόθεσμων προσδοκιών είχε φτάσει στο 1,77% τον Ιανουάριο, αλλά υποχωρεί στο πιο αδύναμο σημείο από τον Οκτώβριο του 2017.

Παράλληλα προβληματίζει η «βουτιά» του πετρελαίου παρά τις εκτιμήσεις ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τον επόμενο μήνα. Η τιμή του αργού WTI σημειώνει πτώση 7% στα 50,92 δολάρια ανά βαρέλι.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,4% στις 352 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,11% στις 6.952 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,49% στις 11.192 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 4.946 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 8.916 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,6% στις 18.714 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,4% στα 1.222 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1351 δολ. από 1,1385 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v