Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με το βλέμμα στο Brexit

Στο πολιτικό χάος της Μεγάλης Βρετανίας επικεντρώνονται οι επενδυτές, μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο της συμφωνίας για την έξοδο από την ΕΕ. Ηπιες κινήσεις για τη στερλίνα. Σταθεροποιητικά κινείται η απόδοση του βρετανικού 10ετούς.

Πτώση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με το βλέμμα στο Brexit

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, μετά τη συντριπτική ήττα της βρετανίδας Πρωθυπουργού στο βρετανικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

Εξαίρεση το χρηματιστήριο στο Λονδίνο, που υποχωρεί 0,27%, αν και στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν σε θετικό έδαφος.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,2%, στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,4%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κυμαίνεται υψηλότερα κατά 0,6% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,4%.

Η αγορά επικεντρώνεται στην πολιτική αβεβαιότητα της Μεγάλης Βρετανίας μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Μέι με την ΕΕ όσον αφορά το Brexit.

Με 432 ψήφους έναντι 202, οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριψαν τη συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ -το αποτέλεσμα σήμανε τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920.

Η Μέι έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο αναμένεται να την ξεπεράσει.

Με τον χρόνο να κυλάει εναντίον της, η Μεγάλη Βρετανία, που κανονικά αποχωρεί από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, βρίσκεται σήμερα σε πολιτικό χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα εύρος επιλογών, όπως σε άτακτη έξοδο από το μπλοκ ή ακόμη και δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ενωση.

Η Βρετανία κατευθύνεται προς την καθυστέρηση της προγραμματισμένης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι σχεδιασμένη να συμβεί στις 29 Μαρτίου, καθώς και πιθανότατα για νέο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην ΕΕ, σημείωσε ο υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ.

Ηπιες κινήσεις για τη στερλίνα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο $1,2865. Σταθεροποιητική κίνηση και στην απόδοση του βρετανικού 10ετούς, που διαμορφώνεται στο 1,254% από το 1,257% του προηγούμενου κλεισίματος.

Η επιβράδυνση της ευρωζώνης παραμένει σε συνέπεια με τις πρόσφατες προβλέψεις, οπότε δεν απαιτείται πολιτική ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε εφημερίδα της Σλοβακίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οικονομικοί δείκτες από την παραγωγή μέχρι το επενδυτικό κλίμα έχουν προκαλέσει έκπληξη με την καθοδική τους πορεία τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι αυτό που περιμέναμε», είπε ο Mersch. «Και σήμερα που έχει έρθει η επιβράδυνση, δεν χρειάζεται να εξετάσουμε και πάλι τη δική μας ανταπόκριση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v