Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο και η Fed φέρνουν ανησυχίες στις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο η επιφυλακτική στάση της Αμερικανικής Ομποσπονδιακής Τράπεζας για τις αυξήσεις επιτοκίων. Τρεις μέρες μόνο δίνει το βρετανικό κοινοβούλιο στη Μέι για να βρει plan B, εάν δεν περάσει η συμφωνία του Brexit. Ανοδικά οι πωλήσεις του Tesco τις γιορτές.

Το εμπόριο και η Fed φέρνουν ανησυχίες στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις εξελίξεις του εμπορικού πολέμου κα τη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,1% ενώ στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,5%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κινείται αρνητικά κατά 0,1%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,1%.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υιοθέτησαν μια πολύ πιο επιφυλακτική στάση για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από ότι κατέδειξε το ανακοινωθέν.

«Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι, ειδικά σε ένα περιβάλλον με υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις, η επιτροπή έχει την πολυτέλεια να είναι υπομονετική όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» σημειώνεται στα πρακτικά στης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις του Brexit ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο, για την έγκριση της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ σχετικά με την αποχώρηση από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου. 

Ακόμη μια ήττα υπέστη την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς το κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, αν χάσει στην ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση τους τον Δεκέμβριο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότειναν να επανεξετάσουν τη χρήση φθηνών, πολυετών δανείων στις τράπεζες τους επόμενους μήνες, ενώ αναφέρθηκαν και στις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Στο εταιρικό μέτωπο, ενισχύθηκαν όλες οι βασικές κατηγορίες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco, της μεγαλύτερης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι συγκρίσιμες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 2,6% στις έξι εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 5 Ιανουαρίου, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Με ώθηση από την εορταστική περίοδο, κινήθηκε ψηλά και σε όγκο και σε αξία πωλήσεων.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v