Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Επίσκεψη του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του κινέζου Πρόεδρου στις ΗΠΑ βλέπει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Στο επίκεντρο η αμερικανική νομισματική πολιτική και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed. Nέες κατηγορίες κατά του πρώην Προέδρου της Nissan.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 1000,3%, στο Παρίσι ο CAC 0,1%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υψηλότερα κατά 0,3% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη σημειώνει οριακές θετικές κινήσεις. 

Στο προσκήνιο παραμένουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και η σινοαμερικανική σχέση. Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο Πεκίνο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιου Χι «πιθανότατα» θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτόν τον μήνα, για συνέχιση των συζητήσεων.

Ο Στίβεν Μνούτσιν τόνισε ότι «η τρέχουσα πρόθεση είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός να μας επισκεφθεί αργότερα αυτό τον μήνα ενώ αναμένω ότι το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δεν θα έχει κάποια επίπτωση». Η επίσκεψη, εάν επιβεβαιωθεί, υποδηλώνει την ανοικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι «υπομονετική» ως προς την αύξηση των επιτοκίων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τον ανησυχεί πολύ το μεγάλο αμερικανικό χρέος.

Στο εταιρικό μέτωπο, δύο νέες κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες απήγγειλαν στον Κάρλος Γκοσν οι εισαγγελείς του Τόκιο, την Παρασκευή.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο πρώην πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan κατηγορήθηκε για προσωρινή μεταφορά προσωπικών επενδυτικών ζημιών στην εταιρεία το 2008 και δήλωση λιγότερης αποζημίωσης του για τρία χρόνια, από το 2015 έως το 2017, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του, Motonari Otsuru. Ο τελευταίος δήλωσε μάλιστα ότι ετοιμάζει δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση τους τον Δεκέμβριο,  πρότειναν να επανεξετάσουν τη χρήση φθηνών, πολυετών δανείων στις τράπεζες τους επόμενους μήνες, ενώ αναφέρθηκαν και στις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v