Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Κίνα

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,6% το 2018, καταγράφοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 1990. Το Plan B της Τερέζα Μέι για το Brexit αναμένει η αγορά. Κλειστή σήμερα η Wall.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Κίνα

Χαμηλότερα κινούνται οι πιο βασικές ευρωπαϊκές αγορές, τη Δευτέρα, μετά τα νέα στοιχεία από την Κίνα που δείχνουν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε το 2018 με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 1990. 

Κλειστή σήμερα η Wall Street, λόγω του εορτασμού της Ημέρας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η οποία είναι ομοσπονδιακή αργία και εορτάζεται την τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται ελαφρώς αρνητικά (-0,07%), στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,4%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει κατά 0,2%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,5% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,2%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, το ΑΕΠ το 2018 αυξήθηκε κατά 6,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η κινεζική αδυναμία έρχεται την ώρα που συνεχίζεται η εμπορική κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες παραμένουν σε αδιέξοδο όσον αφορά την επιβολή δασμών, από την αρχή της περασμένης χρονιάς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η εμπορική διαμάχη μέσω της τρίμηνης εκεχειρίας, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε το Σαββατοκύριακο ότι «θα μπορούσε να γίνει μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα» αλλά χαρακτήρισε «λανθασμένα» τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να εξετάζουν την άρση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές προϊόντων.

Παράλληλα, η αγορά αναμένει το Plan B της Τερέζα Μέι, της βρετανίδας Πρωθυπουργού, όσον αφορά το Brexit, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v