Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Οι επενδυτές παρακολουθούν τον νέο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο. Στην Ουάσιγκτον ο κινέζος Αντιπρόεδρος Λιου Χι. Αντικατάσταση του backstop ψήφισε η βρετανική βουλή. Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα αποτελέσματα της Apple.

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το guidance νομισματικής πολιτικής από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα απόψε, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,8%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,7%. 

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κινείται ανοδικά κατά 0,2%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη χάνει0,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,3.

Η αγορά είναι εν αναμονή και των εμπορικών εξελίξεων όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Ο κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χι φτάνει στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους την Τετάρτη. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σημείωσε την Τρίτη ότι αναμένει πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο προς μία εμπορική συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές αναμένουν και τη σημερινή απόφαση της Fed, εν μέσω προβλέψεων ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παραμένει σε ήπια στάση, εν μέσω ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και τις εξελίξεις του Brexit, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

Νωρίτερα είχε εγκριθεί και τροπολογία με την οποία η Βουλή απορρίπτει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Apple. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 4,18 δολ. έναντι 4,17 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, τα έσοδα μπορεί να μειώθηκαν κατά 5% στα 84,3 δισ. δολάρια, ωστόσο ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, δηλαδή τα 83,97 δισ. δολάρια. Επιπλέον οι πωλήσεις από τα iPhones ανήλθαν στα 51,98 δισ. δολάρια έναντι 52,67 δισ που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η ισπανική τράπεζα Banco Santander έκλεισε το 2018 ανοδικά, καθώς τα καθαρά κέρδη του τετάρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Τα καθαρά κέρδη για την περίοδο αυξήθηκαν κατά 34% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 2,07 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε η τράπεζα.

Απότομη πτώση στα κέρδη του τελευταίου τριμήνου σημείωσε η Siemens, σε μεγάλο βαθμό κυρίως των έκτακτων κερδών της προηγούμενης χρονιάς. Τα καθαρά κέρδη της γερμανικής εταιρείας υποχώρησαν στο 1,01 δισ. ευρώ, από 2,19 δισ. σε ετήσια βάση. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι προβλέψεις εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν σε 1,08 δισ.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη προ φόρων για το τρίτο τρίμηνο χρήσης του 2019 έκαναν «βουτιά» κατά 88%, καθώς τα υψηλότερα κόστη αντιστάθμισαν την αύξηση στα έσοδα. Η επιχείρηση υποστηρίζει το ετήσιο guidance.

Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, τα κέρδη προ φόρων ήταν 1,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 14,6 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε η αεροπορική της οποίας το επίκεντρο είναι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η ανάπτυξη στη Γαλλία κατέβασε τόνους το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι διαδηλώσεις από τα κίτρινα γιλέκα ήταν πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας υποχώρηση από το 0,4% του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Παράλληλα, τo καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ισχυρός πυλώνας της οικονομίας σε μία περίοδο που όμως κατεβάζει τόνους.

Ο δείκτης GfK αναμένεται να αυξηθεί στις 10,8 μονάδες τον επόμενο μήνα, από το αναθεωρημένο σημείο των 10,5 μονάδων του Ιανουαρίου. Η πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με το MarketWatch, έκανε λόγο για 10,4 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v