Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τις εντυπώσεις να κλέβει ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου. Οριακή πτώση για τον DAX 30. Άνοδος 2,9% για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια και των εξελίξεων στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, φτάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο κινέζος Αντιπρόεδρος Liu He προκειμένου να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους για το εμπόριο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι αναμένει πρόοδο στις συνομιλίες ούτος ώστε να καταλήξουν εντός της εβδομάδας σε συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια εξαιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Μεγάλη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιανουάριο, φτάνοντας σε χαμηλό διετίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, διολίσθησε στις 106,2 μονάδες από το ελαφρώς αναθεωρημένο σημείο των 107,4 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η έβδομη συνεχόμενη πτώση και το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση, στις 106,8 μονάδες, αλλά η πιο απαισιόδοξη διάθεση του λιανικού τομέα έδωσε τον μεγαλύτερο τόνο.

Επιπλέον, τo καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ισχυρός πυλώνας της οικονομίας σε μία περίοδο που όμως κατεβάζει τόνους.

Ο δείκτης GfK αναμένεται να αυξηθεί στις 10,8 μονάδες τον επόμενο μήνα, από το αναθεωρημένο σημείο των 10,5 μονάδων του Ιανουαρίου. Η πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με το MarketWatch, έκανε λόγο για 10,4 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,36% στις 358 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,58% στις 6.941 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 11.181 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 4.974 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,52% στις 9.071 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,36% στις 19.771 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,9% στα 54,80 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.316 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1417 από 1,1434 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v