Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο. Πιέσεις για το ευρώ. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς συνεχίζονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, ένας νέος κύκλος εμπορικών συνομιλιών ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα καθώς οι διαπραγματεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσουν μια συμφωνία νωρίτερα από την 1η Μαρτίου, δηλαδή πριν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές στο 25% από 10% προηγουμένως.

Στο μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέρριψε την ιδέα μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, προκαλώντας ψυχρολουσία σε όσους έλπιζαν ότι θα μεταβάλει την πολιτική της για το Brexit για να ενισχυθεί έναντι της αντιπολίτευσης.

Η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου αλλά ακόμα δεν έχει επιτύχει μία συμφωνία για το θέμα που να είναι αποδεκτή από τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για μια άτακτη έξοδο που θα έπληττε την οικονομία της, την πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οδηγώντας την ετήσια ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο από 0,6% το τρίτο τρίμηνο. Τον Δεκέμβριο η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

Για το 2018 συνολικά, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,4% από 1,8% το 2017. Οι εξαγωγές δέχθηκαν πλήγμα από την κάμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,85% στις 361 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,82% στις 7.129 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 11.014 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 5.014 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,91% στις 8.936 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,21% στις 19.586 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί -1,9% στα 51,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.312 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1283 από 1,1326 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v