Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το εμπόριο στο επίκεντρο

Αρνητική έναρξη στη Wall Street δείχνουν τα futures. Στροφή στα«ασφαλή καταφύγια» των κρατικών ομολόγων κάνουν οι επενδυτές, καθώς επιστρέφουν οι εμπορικές ανησυχίες και δεν βρίσκεται λύση στη διαφωνία ΗΠΑ-Κίνας. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί στο 0,11%.

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το εμπόριο στο επίκεντρο

Οι εμπορικοί φόβοι οδήγησαν σε συγκρατημένες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη ώρα συνεδρίασης. Στη συνέχεια σημειώθηκαν πιο θετικές κινήσεις, με το κλίμα να υποστηρίζεται από τα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε αναπάντεχα τον Δεκέμβριο, με αύξηση των εισαγωγών και εξαγωγών, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία. 

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν 1,5% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας άνοδο από την πτώση 0,4% του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για άνοδο κατά 0,2%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 1,2%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 1,6% του προηγούμενου μήνα.

Όπως τονίζει το Reuters, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε, φτάνοντας στα 19,4 δισ. ευρώ από 18,4 δισ. έναν μήνα νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού trading, το κλίμα γύρισε ξανά αρνητικά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,08%, όπως και στο Παρίσι ο CAC (-0,2%). Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,7%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται χαμηλότερα κατά 0,08%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και για την εμπορική διαφωνία ΗΠΑ-Κίνας. Οι προβληματισμοί τους οδηγούν σε στροφή στα«ασφαλή καταφύγια» των κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των γερμανικών και ιαπωνικών ομολόγων υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών -το επιτόκιο του 10ετούς Bund υποχωρεί στο 0,10%.

Η είδηση που θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να μη συναντά τον Κινέζο Πρόεδρο μέχρι τη διορία για εξεύρεση λύσης (1η Μαρτίου) κάνει την αγορά να προβληματίζεται για το κατά πόσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα κάνουν συμβιβασμό. Εάν δεν επιλυθούν οι διαφωνίες, θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές.

Παράλληλα, νέα δημοσιεύματα θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να απαγορεύει από την επόμενη εβδομάδα την αγορά κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. 

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το Brexit εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο. Η Τερέζα Μέι συμφώνησε χθες να επιστρέψει στις Βρυξέλλες πριν από τα τέλη του μήνα, για περαιτέρω συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Αρνητική έναρξη στη Wall Street δείχνουν τα futures, καθώς η έλλειψη προόδου στη σινοαμερικανική εμπορική σχέση επαναφέρει τους φόβους στους επενδυτές, τρεις μόλις εβδομάδες πριν λήξει η τρίμηνη εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας.

Τα futures δείχνουν αρνητικό άνοιγμα για τον Dow κατά 0,5%, παρόμοια πτώση κατά 0,5% για τον S&P και υποχώρηση 0,8% για τον Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v