Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη άνω του 2% έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ισχυρή άνοδος για τους δείκτης DAX 30 και CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υποχωρεί το ευρώ.

Σε υψηλό εννέα εβδομάδων κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά από μια σειρά από καλά εταιρικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η βρετανική πετρελαϊκή BP καθώς τα καθαρά κέρδη έτους ανήλθαν στα 12,7 δισ. δολάρια από 11,88 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη αναπτύχθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό από τα μέσα του 2013, τον Ιανουάριο, καθώς η επιβράδυνση στη μεταποίηση επεκτάθηκε και στις υπηρεσίες, με τη ζήτηση να υποχωρεί για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με την εταιρεία IHS Markit, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 51 μονάδες από 51,1 τον Δεκέμβριο. Είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2013.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε το λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη, όπως και αναμενόταν. Οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων και οι διαδικτυακές αγορές υποχώρησαν, με οδηγό την πιο βαθιά πτώση των τελευταίων 11 ετών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ διολίσθησαν 1,6% σε μηνιαία βάση, τον τελευταίο μήνα του 2018, σε συμφωνία με τον μέσο όρο προβλέψεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Σε ετήσια βάση, το λιανεμπόριο ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Στο μέτωπο του Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της, στη διάρκεια ενημέρωσης μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος δήλωσε ότι στις επαφές της θα μεταφέρει νέες προτάσεις που θα αφορούν το backstop.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κυβέρνηση εξετάζει με επείγουσες διαδικασίες τις προτάσεις προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη. Η γενικότερη ιδέα είναι να διασφαλίζεται ότι η Βρετανία δεν θα μείνει στο backstop και για αυτό θα προταθεί χρονικός περιορισμός ή η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την μονομερή αποχώρησή της από το δίχτυ ασφαλείας. Επίσης, αναμένεται να περιληφθεί στις προτάσεις η αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικές τελωνειακές διευθετήσεις ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, κάτι το οποίο ήδη επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που συστήθηκε χθες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,41% στις 364 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 2,04% στις 7.177 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,71% στις 11.376 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,66% στις 5.083 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,3% στις 9.092 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,16% στις 19.833 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,1% στα 53,97 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.318 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1408 από 1,1436 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v