Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ανάπτυξη

Αύξηση ΑΕΠ μόλις 0,2% προβλέπει η Κομισιόν για την Ιταλία το 2019, από 1,2% που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Επιβράδυνση στην ευρωζώνη -στο 1,3% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%. Στις Βρυξέλλες σήμερα η Τερέζα Μέι.

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ανάπτυξη

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με την πτώση να επεκτείνεται μετά τη δημοσίευση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πετσόκοψε» την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας για το τρέχον και το επόμενο έτος, λέγοντας πως η αβεβαιότητα αναφορικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης και τα υψηλότερα κόστη δανεισμού, ώθησαν τη χώρα σε ύφεση το β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Η Κομισιόν, στις χειμερινές της προβλέψεις, εκτιμά πως το Ιταλικό ΑΕΠ πιθανότατα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2% το 2019, έναντι του 1,2% που προέβλεπε τον Νοέμβριο, ενώ το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανόν θα αυξηθεί στο 0,8%, έναντι του 1,3% που ήταν η εκτίμηση τον Νοέμβριο. Για το 2020 η Κομισιόν σημειώνει πως στη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης θα συμβάλουν «τα θετικά carry-over effects καθώς και οι δυο επιπλέον εργάσιμες ημέρες».

Οσον αφορά την ευρωζώνη, αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,3% έναντι του 1,9% που προέβλεπε τον Νοέμβριο, ενώ το 2020 η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 1,6% από 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Στις χειμερινές της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτορπή μειώνει την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας για φέτος στο 1,1% από 1,8% που ανέμενε προηγουμένως, της Γαλλίας στο 1,3% από 1,6%, ενώ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί στο 1,4% φέτος από 1,7% που ήταν το 2018.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,4%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,9%. Στην Ιταλία ο ΜΙΒ χάνει 1,6%, όπως στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ (-1%).

Στο Πεκίνο ο Μνούτσιν, στις Βρυξέλλες η Μέι

Η βρετανίδα Πρωθυπουργός, μεταβαίνει ακόμη μία φορά στις Βρυξέλλες, για συζητήσεις, κυρίως όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα The Telegraph, η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να αναβάλει τη δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εμπορικές συνομιλίες, καθώς αξιωματούχοι από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να συναντηθούν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα ταξιδεύσουν στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, για εμπορικές συνομιλίες.

Ο Στίβεν Μνούτσιν χαρακτήρισε επίσης «πολύ εποικοδομητικές» τις συζητήσεις που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Λιου Χι στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να κλείσει συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας μέχρι τη διορία (της 1ης Μαρτίου), αυτός είναι ο στόχος μας, υπογράμμισε.

Εταιρικά αποτελέσματα

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, κατά 14% υποχώρησαν τα ετήσια κέρδη της Volvo, καθώς η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικών πωλήσεων αντισταθμίστηκε από τα υψηλότερα κόστη και τις πιέσεις των τιμών.

Η Volvo, που ανήκει στην Zhejiang Geely Holding Group, πούλησε 642.253 αυτοκίνητα το 2018, καταγράφοντας 12,4% άνοδο από το 2017, με στήριξη από τις πωλήσεις των νέων SUV στις βασικές αγορές της στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη.

Σε στρατηγική αναθεώρηση της αεροπορικής της επιχείρησης προχωράει η Thomas Cook, μετά τη δημοσίευση διευρυμένων απωλειών πρώτου τριμήνου.

Για το πρώτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, η Thomas Cook ενημέρωσε ότι η υποκείμενη λειτουργική ζημία διευρύνθηκε, στα 60 εκατ. στερλίνες από 46 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα μικτά περιθώρια δέχθηκαν πλήγμα από τον ανταγωνισμό και την πιο αδύναμη ζήτηση για κάποιες χειμερινές διακοπές. Τα έσοδα αυξήθηκαν 1%, στο 1,66 δισ. στερλίνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v