Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. «Βουτιά» 3,8% για το πετρέλαιο.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την πρόβλεψη της ΕΚΤ για αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Οι δείκτες ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχουν γυρίσει καθοδικά, υποδηλώνοντας πιο αδύναμη ανάπτυξη για τις 19 Χώρες του Ευρώ”, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, κατά 14% υποχώρησαν τα ετήσια κέρδη της Volvo, καθώς η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικών πωλήσεων αντισταθμίστηκε από τα υψηλότερα κόστη και τις πιέσεις των τιμών.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη της για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου υποχώρησαν στις 6,84 δισ. σουηδικές κορώνες ($742,8 εκατ.) από 7,96 δισ. κορώνες , πατά την αύξηση κατά 21% στα έσοδα, που έφτασαν τα 252,7 δισ. Το λειτουργικό περιθώριο διολίσθησε στο 5,6% από 6,7%.

Παράλληλα, σε στρατηγική αναθεώρηση της αεροπορικής της επιχείρησης προχωράει η Thomas Cook, μετά τη δημοσίευση διευρυμένων απωλειών πρώτου τριμήνου.

Για το πρώτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, η Thomas Cook ενημέρωσε ότι η υποκείμενη λειτουργική ζημία διευρύνθηκε, στα 60 εκατ. στερλίνες από 46 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα μικτά περιθώρια δέχθηκαν πλήγμα από τον ανταγωνισμό και την πιο αδύναμη ζήτηση για κάποιες χειμερινές διακοπές. Τα έσοδα αυξήθηκαν 1%, στο 1,66 δισ. στερλίνες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Δεκέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα αποδυνάμωσης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, σημείωσε αρνητική κίνηση κατά 0,4%, έναντι πρόβλεψης του Reuters για άνοδο κατά 0,7%.

Η πτώση κάνει πιθανή τη συρρίκνωση της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις απόψεις των οικονομολόγων.

Στο μεταξύ, η Tράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της. Η απόφαση ήταν ομόφωνη με 9 ψήφους υπέρ.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο υπουργός Οικονομικών ων ΗΠΑ δήλωσε ότι εκπρόσωποι από Ουάσινγκτον και Πεκίνο θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι οι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 2 Μαρτίου τότε οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Κίνα με την επιβολή νέων δασμών.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,49% στις 360 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,11% στις 7.093 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,67% στις 11.022 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 4.985 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,79% στις 8.938 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 2,59% στις 19.478 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 3,8% στα 51,91 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.314 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1355 από 1,1364 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v