Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο ενισχύει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κίνα και ΗΠΑ συνεχίζουν τις συζητήσεις για δυνητική συμφωνία ενόψει λήξης της διορίας που έχουν οι ίδιες ορίσει, στις 2 Μαρτίου. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην πνευματική ιδιοκτησία. Διευρύνθηκε η ζημία της TUI το Q1, ανοδικά τα καθαρά κέρδη της ThyssenKrupp.

Το εμπόριο ενισχύει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εμπορικές και πολιτικές εξελίξεις. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 1,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,35%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 1,09%. 

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κινείται ανοδικά κατά 0,93%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 0,82%.

Αλμα 10% σημειώνουν οι μετοχές της Michelin, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας ελαστικών για αύξηση των λειτουργικών κερδών φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η επιχείρηση ανακοίνωσε κέρδη για την περασμένη χρονιά, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς (+0,3%), στα 22 δισ. ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,2%, στα 2,8 δισ. ευρώ.

Η καθαρή ζημία για το πρώτο τρίμηνο του έτους χρήσης 2019 διευρύνθηκε για την TUI, καθώς η εταιρεία δέχθηκε πλήγμα από το ασυνήθιστα μακρύ και ζεστό καλοκαίρι στη Βόρεια Ευρώπη.

Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, η καθαρή επιβάρυνηση ήταν 139,1 εκατ. ευρώ (157,2 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με τη ζημία ύψους 109,2 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανοδικά κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Thyssenkrupp το πρώτο τρίμηνο του έτους χρήσης. Ο γερμανικός όμιλος μηχανικής και χάλυβα ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 70%, στα 136 εκατ. ευρώ ($153,7 εκατ.) από 81 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Στην Ασία, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά με στήριξη από τις συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Και οι δύο χώρες συνεχίζουν τις συζητήσεις για πιθανή συμφωνία στο εμπόριο ενόψει λήξης της διορίας που έχουν οι ίδιες ορίσει, στις 2 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην πνευματική ιδιοκτησία.

Επιπλέον, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η νέα παράλυση υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown, στα τέλη της εβδομάδας. Οι Δημοκρατικοί και ο Ντόναλντ Τραμπ συγκρούονται εδώ κι εβδομάδες όσον αφορά τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που απαιτεί να ανεγερθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Στις εξελίξεις του Brexit, η βρετανίδα Πρωθυπουργός ενημερώνει σήμερα το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης της Βρετανίας πιστεύουν ότι η Τερέζα Μέι προετοιμάζεται να παραιτηθεί το καλοκαίρι, ώστε να επηρεάσει το ποιος θα τη διαδεχθεί, όπως έγραψε η εφημερίδα The Sun στη διαδικτυακή της έκδοση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v