Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελπίδες για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ενισχύουν τις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες εμπορικές εξελίξεις, αφότου ο Τραμπ σημείωσε ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί αργότερα η λήξη της μεταξύ τους εκεχειρίας. Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας.

Οι ελπίδες για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ενισχύουν τις ευρωαγορές

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, εν μέσω νέας αισιοδοξίας για επίλυση των εμπορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίας του κόσμου. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,8%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,5%.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 1,1%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,06% υψηλότερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται υψηλότερα κατά 0,7%.

Η αγορά επικεντρώνεται στις παγκόσμιες εμπορικές εξελίξεις, αφότου ο Τραμπ σημείωσε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί αργότερα η λήξη της μεταξύ τους εκεχειρίας.

Ο αμερικανός Πρόεδρος υιοθέτησε την Τρίτη μια πιο ήπια στάση απέναντι στην Κίνα, λέγοντας πως είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αφήσει τη διορία να παραταθεί.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως το Πεκίνο «θέλει πάρα πολύ να κλείσει μια συμφωνία» και ότι έχει «μια μεγάλη ομάδα» ανθρώπων στην Κίνα οι οποίοι προσπαθούν να επιτύχουν λύση.

Οι δύο πλευρές έχουν ορίσει την 1η Μαρτίου ως διορία για την εξεύρεση λύσης, αλλιώς όπως έχει ενημερώσει ο αμερικανός Πρόεδρος, θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, στο 25% από το τρέχον 10%. Η Κίνα δεν έχει ανακοινώσει τις κινήσεις της, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα απαντήσει.

Οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου εκφράζουν τις ελπίδες τους για αυτόν τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας.

Στην Ασία, ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού –εξαιρουμένης της Ιαπωνίας- έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, από πλευράς δεδομένων, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκε καθοδικά κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,8% τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο κατά 2,1% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της χώρας. Ερευνα του πρακτορείου Reuters σε οικονομολόγους εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v