Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές με επίκεντρο το εμπόριο

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για τον ισπανικό δείκτη IBEX. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός έναντι των Κινέζων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση των διαπραγματεύσεων και μετά την πρώτη Μαρτίου σε περίπτωση που οι δύο χώρες βρεθούν κοντά σε συμφωνία.

Στο μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκε καθοδικά κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 0,4% μηνιαία πτώση και 3,2% ετήσια.
Στην Ελλάδα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017.

Στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το Bloomberg, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι ηγέτες των 27 υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν να παίξουν σε μια ζαριά της ύστατης στιγμής το εάν και κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία.

Την 21η Μαρτίου- μία εβδομάδα πριν το Brexit γίνει πραγματικότητα - η Μέι θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους ευρωπαίους ομολόγους της, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Bloomberg.

Θεωρείται απίθανο η ΕΕ να κάνει υποχωρήσεις νωρίτερα, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, διότι σε αυτή την περίπτωση το ΗΒ ενδέχεται να προβάλλει κι άλλες αξιώσεις, σύμφωνα με μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επιπλέον, η στρατηγική της Τερέζα Μέι για το Brexit αποκαλύφθηκε κατά λάθος από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ολι Ρόμπινς, ο οποίος ακούστηκε να λέει σε μπαρ των Βρυξελλών ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδιάζει να θέσει ένα δίλημμα της τελευταίας στιγμής στους Βρετανούς βουλευτές: ή ψηφίζετε τη συμφωνία μου ή ζητάμε μακρά παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 29 Μαρτίου.

Στην Ισπανία, το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση προϋπολογισμού 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Για να περάσει η πρόταση, χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων.

Στο εταιρικό μέτωπο, υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Heineken κατά 1,7% το 2018, ενώ όπως ενημέρωσε αναμένει το περιβάλλον να παραμείνει αβέβαιο και ευμετάβλητο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι ο όγκος μπύρας αυξήθηκε κατά 4,2% καταγράφοντας ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές, ενώ ο όγκος της μάρκας Heineken ενισχύθηκε κατά 7,7% -σημειώνοντας την καλύτερη κίνηση της δεκαετίας.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,6% στις 364 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,81% στις 7.190 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 11.167 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 5.074 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 8.982 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,93% στις 19.989 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,2% στα 54,24 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.315 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1302 από 1,1326 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v