Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro προβλημάτισαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Οριακή άνοδος για τον FTSE 100 του Λονδίνου. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά τα απογοητευτικά macro σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη της ευρωζώνης συνέχισε να έχει τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια. Και τα δύο νούμερα είναι σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός είναι ίδιος με αυτόν του τρίτου τριμήνου, ο οποίος ήταν και ο πιο χαμηλός από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Επιπλέον, η οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, μετά τη συρρίκνωση του τριμήνου Ιουλίουι-Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2015.

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «πηγαίνουν πολύ καλά» ενώ αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δεν έχουν κρύψει την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας με το νέο γύρω διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,32% στις 363 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο μόλις 0,09% στις 7.197 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,69% στις 11.039 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 5.062 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,33% στις 8.952 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,78% στις 19.834 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,1% στα 53,99 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.314 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1285 από 1,1363 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v