Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Μία εβδομάδα πριν λήξει η τρίμηνη εμπορική εκεχειρία, ο αντιπρόεδρος της Κίνας συναντάται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο σήμερα. Οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες βοήθησαν να αποφευχθεί η ύφεση στη Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι αγορές παρακολουθούν τις ενδείξεις προόδου στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 0,4%. 

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται υψηλότερα (+0,2%), όπως και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ.

Με μόλις μία εβδομάδα πριν να λήξει η τρίμηνη εκεχειρία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ο αντιπρόεδρος της Κίνας συναντάται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο σήμερα.

Η συνάντηση έρχεται μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να έχουν ξεκινήσει το περίγραμμα των δεσμεύσεών τους  σε έξι βασικά σημεία.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες βοήθησαν να αποφευχθεί η ύφεση στη Γερμανία το τέταρτο τρίμηνο του 2018. 

Το ΑΕΠ τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. 

Και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, με αποτέλεσμα το καθαρό εμπόριο να μη συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, για έκτη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.  

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου διολίσθησε στις 98,5 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση στις 99 μονάδες. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Στο εταιρικό μέτωπο, τριπλό χτύπημα δέχθηκε η Kraft Heinz, που ανακοίνωσε μείωση του μερίσματός της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, έκτακτη πρόβλεψη 15,4 δισ. δολαρίων, γνωστοποιώντας επίσης πως έλαβε κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για λογιστικά ζητήματα, γράφουν οι Financial Times. Η μετοχή της εταιρείας έκανε χθες «βουτιά» που ξεπέρασε και το 20% στα 38 δολάρια.

Όπως σημειώνουν οι FT, η απομείωση οδήγησε σε απώλειες ύψους 12,6 δισ. δολαρίων το δ’ τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 8 δισ. κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι καθαρές πωλήσεις στο τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή, στα 6,89 δισ. δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται, στο $1,1344.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v