Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στο εμπόριο

Στο προσκήνιο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. «Είναι πολύπλοκες, αλλά εξελίσσονται καλά», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μειώθηκε η καθαρή ζημία της Air France-KLM το τέταρτο τρίμηνο, πτώση 41% στα κέρδη της Glencore το 2018

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στο εμπόριο

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω ελπίδων για εξεύρεση λύσης στις διαφωνίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και επίτευξης συμφωνίας. Οι συζητήσεις διεξάγονται στην Ουάσιγκτον.

«Oι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα είναι πολύπλοκες αλλά εξελίσσονται καλά», δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι μπορεί να παραταθεί η διορία για την ολοκλήρωση τους. 

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Κίνα πως αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εμπόριο ως την 1η Μαρτίου θα αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών. 

«Η διορία της 1ης Μαρτίου δεν είναι μια μαγική ημερομηνία» ανέφερε. O ίδιος υπογράμμισε ότι η Κίνα προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα για να αποφύγει μια αύξηση των δασμών. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,28%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,29%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,21%. Κέρδη 0,2% σε Μιλάνο και Μαδρίτη.

Στο εταιρικό μέτωπο, μειώθηκε η καθαρή ζημία της Air France-KLM το τέταρτο τρίμηνο, αν και τα αποτελέσματα του 2018 δέχθηκαν πλήγμα από τις απεργίες και τους φουσκωμένους λογαριασμούς καυσίμων.

Η γαλλο-ολλανδική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε καθαρή επιβάρυνση 218 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 928 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα. 

Πτώση κατά 41% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Glencore το 2018. Η αγγλο-ελβετική επιχείρηση εξόρυξης και εμπορίας εμπορευμάτων ανακοίνωσε ότι είχε καθαρά κέρδη για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου ύψους 3,41 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα 5,78 δισ. το 2017.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 700 εκατ. ευρώ ύστερ από έρευνα που διενεργήθηκε για απάτη σε πωλήσεις διαμαντιών, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χερσονήσου, αποκάλυψε χθες Τρίτη ο ιταλικός Τύπος.

Κατασχέθηκαν 84 εκατομμύρια ευρώ από τη Banco BPM, 35,5 εκατ. ευρώ από τη Monte dei Paschi, 32 εκατομμύρια ευρώ από τη UniCredit και 11 εκατομμύρια ευρώ από την Intesa Sanpaolo, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Στο πολιτικό σκηνικό, η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισκέπτεται ακόμη μία φορά τις Βρυξέλλες, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση έρχεται καθώς η Μέι συνεχίζει τις προσπάθειές της για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης με την ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από το μπλοκ σε λιγότερες από 38 μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v