Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το ενδιαφέρον στο εμπόριο

Πολύ κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα, καθώς έχουν ξεκινήσει να περιγράφουν το περίγραμμα των δεσμεύσεων τους σε έξι βασικά σημεία, σύμφωνα με το Reuters. Σε κέρδη επέστρεψε η Barclays το 2018. Σταθερό το ευρώ, στο 1,1337 δολάριο.

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το ενδιαφέρον στο εμπόριο

Μικρές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, εν μέσω αυξημένων ελπίδων για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

*Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4%

*Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,3%

*Στο Παρίσι ο CAC σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,08%

*Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υψηλότερα κατά 0,4%

*Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υψηλότερα κατά 0,1%

Η αγορά επικεντρώνεται στις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν το περίγραμμα των δεσμεύσεων σε έξι βασικά σημεία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν πρόθυμος να παρατείνει τη διορία της 1ης Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία λήγει η τρίμηνη εκεχειρία τους.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν ξεκινήσει να περιγράφουν το περίγραμμα των δεσμεύσεων τους όσον αφορά την εμπορική τους διαμάχη, καταγράφοντας την πιο σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος των τελευταίων επτά μηνών, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών διεξάγουν διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά παραμένουν πολύ μακριά όσον αφορά τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία.

Εξι είναι τα σημεία για τα οποία διαμορφώνεται μνημόνιο κατανόησης: Η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και η κυβερνοκλοπές, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι υπηρεσίες, το νόμισμα, η γεωργία και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο, σύμφωνα με δύο πηγές που είναι κοντά στις συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων. Καθαρά κέρδη για το 2018 ύψους £1,4 δισ. δημοσίευσε η Barclays την Πέμπτη, επιστρέφοντας σε θετικά πρόσημα μετά τις απώλειες του 2017.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η βρετανική τράπεζα είχε σημαντική ζημία £1,92 δισ. το 2017, μετά την έκτακτη επιβάρυνση των 901 εκατ. λόγω αναβαλλόμενων φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τράπεζα επίσης δημοσίευσε ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για το 2018 ήταν 13,2%, αμετάβλητος από την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη προ φόρου για τον όμιλο ενισχύθηκαν κατά 20%, στα £5,7 δισ. Oι προβλέψεις για το Brexit φτάνουν τα 150 εκατ. στερλίνες.

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές αισιόδοξους οτι θα βρεθεί λύση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας. 

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μετά τα στοιχεία της ΙΗS Markit που έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας ανέβασε ταχύτητα τον Φεβρουάριο, αν και η μεταποίηση έκανε «βουτιά», περνώντας σε συρρίκνωση.

Ο σύνθετος ΡΜΙ, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την οικονομία, ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη από τις 51 μονάδες του Ιανουαρίου.

Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών, ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 51,1 μονάδες, αλλά χαμηλότερα από την πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση στη Γερμανία, τον Ιανουάριο. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ σε μηνιαία βάση υποχώρησε 1%, επίσης σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην αγορά συναλλάγματος , σταθεροποιητικά κινείτα το ευρώ, στο 1,1337 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v