Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το εμπόριο και τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές ενόψει εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για το εμπόριο, Λίου Χε.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, κατά 1,4% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα, μετά την άνοδο κατά 1,5% του Δεκεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, υποχώρησαν κατά 1%, σύμφωνα με τη Eurostat. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις.

Επιπλέον, το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, για έκτη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου διολίσθησε στις 98,5 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση στις 99 μονάδες. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Στο μεταξύ, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σε μια λεπτομερή πρόταση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης που θα τονώσει την ανάπτυξη, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα προωθεί τη σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης το οποίο έχει δει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γαλλογερμανικό σύμφωνο αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο Eurogroup.

Επιπλέον, την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων σύντομα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένει η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για το Εμπόριο.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες έχουν «ισχυρή θέληση για μία θετική ατζέντα» με την Ουάσιγκτον.

Όπως σημείωσε, το μπλοκ θα αντιδράσει, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,22% στις 371 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 7.178 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 11.457 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,38% στις 5.215 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 9.204 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,26% στις 20.262 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 57,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.333 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1348 από 1,1336 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v