Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κέρδη στο νήμα για τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη. Μικρή πτώση για τον DAX 30. Πιέσεις σε ευρώ και χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται για άλλη μια μέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στο μεταξύ τους εμπορικό μπρα ντε φερ, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν καταγράψει σαφή πρόοδο και μια συμφωνία αρχίζει να διαγράφεται, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Το Πεκίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς και να άρει άλλους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις εισαγωγικές από τις ΗΠΑ γεωργικών, χημικών προϊόντων και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρει η Wall Street Journal. Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων, ιδίως φυσικού αερίου από την εταιρεία Cheniere Energy.

Στο μεταξύ, με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό, από αυτόν που ανέμεναν, αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, με ώθηση από την άνοδο στην ενέργεια, καθώς και στα ενδιάμεσα και τα κεφαλαιακά αγαθά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές στα εργοστάσια των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 3% σε σύγκριση με τον ίδιο περσινό μήνα.

Επιπλέον, βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα τον Μάρτιο στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω των ελπίδων ότι η ανοδική πορεία της Ασίας ίσως βοηθήσει και το μπλοκ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Reuters.

Ο ερευνητικός οργανισμός Sentix ενημέρωσε ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις μείον 2,2 μονάδες, από μείον 3,7 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στις μείον 3,1.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,23% στις 375 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,39% στις 7.134 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,08% στις 11.592 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 5.286 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 9.259 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,11% στις 20.718 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,3% στα 56,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,9% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1325 από 1,1368 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v