Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανέκαμψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, μετά την ισχυρή πτώση του Δεκεμβρίου. Συρρικνώθηκε η μεταποίηση στην Κίνα. Η MSCI αποφάσισε να τετραπλασιάσει τη στάθμιση των κινεζικών μετοχών στους παγκόσμιους δείκτες της αργότερα φέτος.

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μπαίνοντας με θετικό βηματισμό στον Μάρτιο. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,6%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 0,7%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,5%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,6%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 3,3%. Ηταν η πιο ισχυρή αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016, αντισταθμίζοντας την απότομη πτώση του Δεκεμβρίοιυ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημείωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Η ισχυρή ανάκαμψη έρχεται μετά τη μηνιαία πτώση κατά 3,1% του Δεκεμβρίου. 

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό σημείο. 

Ο αριθμός των ατόμων εκτός εργασίας μειώθηκε κατά 21.000, στα 2,236 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 5.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 5%. Είναι το πιο χαμηλό από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έριξαν τη μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη για έβδομο μήνα. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 49,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 50,5 τον Ιανουάριο.

Ηταν ελαφρώς υψηλότερος από τα πρώτες εκτιμήσεις, αλλά για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 κάτω από τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Την ίδια ώρα, συρρικνώθηκε η δραστηριότητα και στα εργοστάσια της Κίνας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης ΡΜΙ Markit/Caixin για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες –υψηλότερα από τις 48,3 του Ιανουαρίου και καλύτερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ανάγνωση 48,5 μονάδων.

Η ανακοίνωση της MSCI πως θα αυξήσει την αναλογία που έχουν οι κινεζικές μετοχές στους παγκόσμιους δείκτες της, έδωσε ώθηση στην κινεζική αγορά, που με τη σειρά της παρέσυρε υψηλότερα και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της περιοχής.

Η MSCI αποφάσισε να τετραπλασιάσει τη στάθμιση των κινεζικών μετοχών στους παγκόσμιους δείκτες της αργότερα φέτος, κάτι που δυνητικά θα φέρει περισσότερο από 80 δισ. δολάρια φρέσκου ξένου χρήματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,3% ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε 1,02% υψηλότερα στις 21.602 μονάδες.

Στο πολιτικό σκηνικό, ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τα βάλει «όλα» στο τραπέζι του πυρηνικού τους πόκερ στο Ανόι, αλλά η διαπραγμάτευση σκόνταψε στις διαφωνίες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας όσον αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση» και το ζήτημα της άρσης σημαντικού μέρους των κυρώσεων, δήλωσε σήμερα, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει οριακές θετικές κινήσεις, στο 1,1373 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v