Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές

Τα φώτα στρέφονται στο Βιετνάμ, όπου σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα σχόλια του Προέδρου της Fed, το Brexit αλλά και οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, στο προσκήνιο. Ζημία για τη Bayer το δ΄ τρίμηνο.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο πρωινό trading της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις από όλον τον κόσμο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται 0,% χαμηλότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,7%, όπως και στο Παρίσι ο CAC κατά 0,3%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,5%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,6%.

O Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντώνται σήμερα στο Ανόι του Βιετνάμ. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ακμάσει σαν το Βιετνάμ αν εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, λίγες ώρες πριν δει τον «φίλο του», τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι, όπου πρόκειται να γίνει η δεύτερη συνάντηση κορυφής των δύο κρατών.

«Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη γη. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί», υποστήριξε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην ιστορία, για τον φίλο μου Κιμ Γιονγκ Ουν», έγραψε, προσθέτοντας πως «θα το μάθουμε σχετικά σύντομα».


Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, με τον Τραμπ να έχει δηλώσει ότι θα παρατείνει τη διορία της 1ης Μαρτίου, όταν και θα αυξάνονταν κανονικά οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα.

Στο προσκήνιο και τα σχόλια του προέδρου της Fed. H αμερικανική οικονομία παραμείνει ισχυρή, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι, δήλωσε την Τρίτη ο Τζερόμ Πάουλ, σε επιτροπή της Γερουσίας.

Στην εξαμηνιαία του ομιλία για την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επισήμανε ότι «μολονότι θεωρούμε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι υγιής και οι προοπτικές ευνοϊκές, τους τελευταίους μήνες έχουμε δει κάποια αντίθετα ρεύματα και αντικρουόμενα μηνύματα».

Τα φώτα παραμένουν στραμμένα στο Brexit. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πρότεινε στους Βρετανούς βουλευτές μία προσέγγιση με τρία στάδια, σε περίπτωση που απορριφθεί ακόμη μία φορά η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η ίδια με την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Τόνισε ότι μπορούν να ψηφίσουν σε δύο εβδομάδες για το αν θα καθυστερήσουν το Brexit ή αν θα πάνε σε δυνητική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία.

Από πλευράς δεδομένων, σε νέο χαμηλό υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας πτώση για όγδοο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα διευθυντικά στελέχη της περιοχής έγιναν πιο απαισιόδοξα όσον αφορά τα αποθέματα, τα βιβλία παραγγελιών και τις προσδοκίες παραγωγής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη διολίσθησε στις 106,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, από το αναθεωρημένο σημείο των 106,3 του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016. 

Στο εταιρικό μέτωπο, σε ζημία γύρισε η Bayer το τέταρτο τρίμηνο, με επιβάρυνση από τον τομέα της καταναλωτικής υγείας και του τμήματος φαρμακευτικής, καθώς και από τις έκτακτες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την εξαγορά της Monsanto.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές στην Ασία. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί λιγότερο από 0,1%, στο 1,1381 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v