Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Brexit

Με 312 ψήφους υπέρ και 308 κατά οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ακολουθεί σήμερα ψηφοφορία για την παράταση του Άρθρου 50. Σταθερός ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Υποχωρεί η στερλίνα.

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Brexit

Θετικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την τελευταία ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit.

Ελαφρώς υψηλότερα ο DAX στην Φρανκφούρτη (+0,06%), κέρδη 0,5% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο και τον CAC στο Παρίσι. Υψηλότερα τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη και Μιλάνο, κατά 0,6% και τα δύο.

Με οριακή πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων τροπολογία που προβλέπει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει ένα άτακτο Brexit κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Συγκεκριμένα, υπέρ του αποκλεισμού της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ψήφισαν 312 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 308 βουλευτές. 

Υπήρξε ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά της εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε αμέσως μετά η Τερέζα Μέι. Η νομική δέσμευση, όμως, παραμένει ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία εκτός αν γίνει κάτι άλλο.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, μεγαλύτερη αδυναμία εμφάνισε η οικονομία της Κίνας το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, καθώς η βιομηχανική παραγωγή κατέβασε ταχύτητα και αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και ενώ τον Δεκέμβριο κατέγραψε ετήσια άνοδο κατά 5,7%.

Η ανάπτυξη των επενδύσεων ωστόσο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι επενδύσεις σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος ενισχύθηκαν κατά 6,1% τους δύο μήνες, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις έκαναν άλμα 8,2%.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης – ενισχύθηκε κατά 1,7% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο ρυθμός ήταν ίδιος με αυτόν του Ιανουαρίου και του Δεκεμβρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα υποχωρεί 0,34%, στο 1,3293 δολάριο, όπως και έναντι του ευρώ, στις £0,8521 ανά ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v