Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 1,4% στη Φρανκφούρτη με το βλέμμα σε Bayer και BMW

Βουτιά 12% για τη μετοχή της Bayer, μετά την απόφαση δικαστηρίου για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Σημαντική πτώση στα κέρδη του 2019 αναμένει η BMW (-5%). Καθυστέρηση του Brexit μέχρι 30 Ιουνίου ζητά η Μέι από την ΕΕ. Μέχρι τις 23 Μαΐου ή αλλιώς μέχρι το τέλος του 2019 βλέπει η Κομισιόν.

Απώλειες 1,4% στη Φρανκφούρτη με το βλέμμα σε Bayer και BMW

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις και τα σχόλια της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) απόψε, στις 20:00΄ ώρα Ελλάδος. Η Fed δεν αναμένεται ωστόσο να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,45%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,2%, ενώ στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,1%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,4%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,3%. 

Βυθίζονται οι μετοχές της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Bayer στο ευρωπαϊκό trading την Τετάρτη. Αιτία η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, για τις επιπτώσεις του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ζιζανιοκτόνο με βάση τη γλυφοσάτη, συνέβαλε στην πρόκληση Λεμφώματος Non Hodgkin. Η εταιρεία δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από την αρχική απόφαση των ενόρκων. Οπως μεταδίδει το Reuters, η ομόφωνη απόφαση δεν ήταν διαπίστωση της ευθύνης της Bayer για τον καρκίνο του ενάγοντος Edwin Hardeman

Η χρήση της γλυφοσάτης απασχολεί άμεσα τον αγροτικό πληθυσμό του πλανήτη καθώς το συγκεκριμένο προϊόν της Monsanto-Bayer έχει χαρακτηρισθεί από το 2015 «πιθανό καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μετοχή της Bayer έχει χάσει 8% τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ σήμερα βουτάει 12,4%.

Σημαντική πτώση στα κέρδη του 2019 αναμένει η BMW. Όπως ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία, περιμένει ότι τα κέρδη προ φόρων θα υποχωρήσουν περισσότερο από 10% φέτος, ενώ ανακοίνωσε περικοπές κόστους ύψους 12 δισ. ευρώ.

Η BMW ενημέρωσε ότι τα κέρδη προ φόρων θα είναι σημαντικά πιο χαμηλά από το 2018, ενώ «το υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας δυσκολεύει τη σαφή πρόβλεψη». Η μετοχή της έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 5%.

Καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητά η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ενημερώνει επίσης ότι η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση με συντεταγμένο τρόπο.

Πρόθεσή της είναι να επαναφέρει τη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με την ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως σημειώνει.

Οι βασικές επιλογές για τους ηγέτες της ΕΕ είναι η καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 23 Μαΐου ή αλλιώς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019, σημειώνει η Κομισιόν.

H αγορά επικεντρώνεται και στις παγκόσμιες εμπορικές εξελίξεις, εν μέσω δημοσιευμάτων που θέλουν την Κίνα να απομακρύνεται από τις αμερικανικές απαιτήσεις.

Από τη μία πλευρά, το Bloomberg μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως η Κίνα κάνει πίσω στις εμπορικές παραχωρήσεις και πως οι Κινέζοι διαπραγματευτές προβάλουν αντίσταση διότι οι ΗΠΑ δεν τους έχουν δώσει επαρκείς διαβεβαιώσεις πως θα αρθούν οι δασμοί εάν υπάρξει εμπορική συμφωνία. Λ

Από την άλλη πλευρά, η Wall Street Journal μετέδωσε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. 

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτιζερ, και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, για νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v