Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στο γερμανικό χρηματιστήριο

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με πρωταγωνιστή των απωλειών τον γερμανικό δείκτη DAX 30. «Βουτιά» 9,6% για τη μετοχή τη Bayer. Πτώση για χρυσό, άνοδος για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της ομιλίας του Τζέρομ Πάουελ.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές δεν αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Πίσω στην Ευρώπη, καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητά η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ενημερώνει επίσης ότι η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

Πρόθεσή της είναι να επαναφέρει τη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με την ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως σημειώνει.

Στην επιστολή αναφέρει επίσης ότι έχει σκοπό να φέρει περαιτέρω προτάσεις όσον αφορά το backstop (το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα) έτσι ώστε να προστατεύσει την εγχώρια αγορά.

«H δυνητική καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ήταν νομικά και πολιτικά δύσκολη», σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στο αίτημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για τρίμηνη παράταση της διορίας εξόδου, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που έχει το Reuters.

Στο εταιρικό μέτωπο, «βυθίστηκε» η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer στο ευρωπαϊκό trading την Τετάρτη, συμβάλλοντας στις απώλειες του DAX (-1,6%) στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, για τις επιπτώσεις του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ζιζανιοκτόνο με βάση τη γλυφοσάτη, συνέβαλε στην πρόκληση Λεμφώματος Non Hodgkin σε έναν άνδρα. Η εταιρεία δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από την αρχική απόφαση των ενόρκων.

Επιπλέον, πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, καθώς κατηγορείται για «αντιανταγωνιστική» συμπεριφορά στην αγορά διαφημίσεων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ποσοστό της Google στην αγορά των online διαφημίσεων φτάνει το 72% στην ΕΕ και, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμποδίζει τις ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν άλλους ενδιάμεσους διαφημίσεων αντί της Google. Κατά την Κομισιόν, η Google επιβάλει ρήτρες αποκλειστικότητας στις ιστοσελίδες και εμποδίζει την είσοδο των ανταγωνιστών της στην αγορά.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,9% στις 380 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,45% στις 7.291 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,57% στις 11.603 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,8% στις 5.382 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,91% στις 9.405 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,47% στις 21.330 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 59,76 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.299 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1354 από 1,1353 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v