Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο προβληματίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Φόβοι για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, παρά το ταξίδι του Λιου Χε στην Ουάσιγκτον αύριο. Απότομη μεγάλη πτώση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο για το Πεκίνο. Ενισχυμένη η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο. Υποχώρησαν τα κέρδη της Siemens.

Το εμπόριο προβληματίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς η απειλή εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να επισκιάζει τα μεγάλα χρηματιστήρια.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,1%, στο Παρίσι ο CAC κινείται υψηλότερα κατά 0,2%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,1%, όπως και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 0,2%.

Παρά τα νέα που θέλουν τον αντιπρόεδρο της Κίνας Λιου Χε να ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, οι φόβοι για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ενισχύονται.

Σε διπλό ταμπλό παίζει το εμπορικό παιχνίδι με το Πεκίνο η Ουάσιγκτον. Από τη μια μεριά, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τους δασμούς από το 10% στο 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων από την Παρασκευή. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μία διαδικασία εξαιρέσεων από τους επιπλέον δασμούς για συγκεκριμένα προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινείται ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter. Η Κίνα επιθυμεί να διαπραγματευτεί τα εμπορικά ζητήματα με τον Τζο Μπάιντεν και τους «αδύναμους Δημοκρατικούς», τονίζει χαρακτηριστικά, αλλά «αυτό δεν πρόκειται να γίνει». 

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για αθέτηση εμπορικών υποσχέσεων. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έχουμε δει ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις από την Κίνα», σημειώνει ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ. Βλέπουμε «μία μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ. 

Την Τρίτη οι αγορές συνέχισαν την πτωτική τους κατεύθυνση, με τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης να δέχονται πλήγμα πάνω από 2%.

Στην Ευρώπη, το πολιτικό ενδιαφέρον παραμένει στο Brexit, καθώς το κυβερνών βρετανικό κόμμα των Συντηρητικών ξεκίνησε ξανά τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση των Εργατικών, με στόχο την εύρεση κοινού εδάφους για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

Η Ιταλία κατηγόρησε την ΕΕ για προκατάληψη, μετά τη νέα υποβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη στη γειτονική χώρα –στο 0,1% από 0,2% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε χθες ότι με 1,2% θα τρέξει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2019, από 1,3% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Στο 1,5% θα ανέλθει το 2020. Καθοδικά αναθεωρήθηκε και η ανάπτυξη στη Γερμανία - στο 0,5% από 1,1% προηγουμένως.

Στο εταιρικό μέτωπο, υποχώρησαν τα κέρδη της Siemens το δεύτερο τρίμηνο χρήσης, κυρίως λόγω της σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου είχε σημειώσει υψηλότερα κέρδη λόγω μεταβίβασης μετοχών. Ωστόσο, η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη διολίσθησαν στα 1,81 δισ. ευρώ από 1,95 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η Siemens είχε κέρδη 900 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση μετοχών της Atos στο συνταξιοδοτικό της ταμείο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ξεπέρασε τις προσδοκίες η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, καθώς ενισχύθηκαν όλοι οι τομείς, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με οδηγό τη μεταποίηση και τις κατασκευές.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η συνολική βιομηχανική παραγωγή – που αποτελείται από τη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές – αυξήθηκε 0,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν πτώση 0,5%.

Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για τον Απρίλιο δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν απότομη πτώση ενώ οι εισαγωγές αναπάντεχη άνοδο. Τα στοιχεία έρχονται την ώρα που το εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας συνεχίζεται.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το εμπορικό πλεόνασμα του προηγούμενου μήνα ήταν $13,84 δισ. Εφτασε πολύ χαμηλότερα από τα $35 δισ. που ανέμεναν οι οικονομολόγοι όπως και πολύ χαμηλότερα από τα $32,65 δισ. που είχε τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v