Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Άνοδος για το πετρέλαιο, πτώση για τον χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο της αναβολής για έξι μήνες στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Thomas Cook Group ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει λάβει πολλές προσφορές για την αεροπορική της επιχείρηση και ότι η απώλειες προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2019 έχουν διευρυνθεί.

Ο βρετανικός ταξιδιωτικός οργανισμός σημείωσε ότι για τους έξι μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου, οι απώλειες προ φόρων ήταν 1,45 δισ. στερλίνες ($1,86 δισ.), σε σύγκριση με τη ζημία ύψους £303 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του έτους χρήσης 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το MarketWatch, τα έσοδα για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν £3,02 δισ. σε σύγκριση με τα £3,22 δισ. πέρυσι.

Στην Ιταλία, το κυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα αντιταχθεί σε έναν προϋπολογισμό που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να μην αυξήσει τον φόρο πωλήσεων με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Το Κίνημα των 5 Αστέρων με το 32% του δεν θα επιτρέψει ποτέ έναν προϋπολογισμό που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος» της Ιταλίας, τόνισε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Παράλληλα, πρόστιμα ύψους €1,07 δισ. επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τράπεζες Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan και MUFG, για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ, στην αγορά συναλλάγματος.

Όπως ενημερώνει η Κομισιόν, οι πέντε τράπεζες συμμετείχαν σε δύο καρτέλ, όσον αφορά το trading συναλλάγματος σε 11 νομίσματα – ευρώ, βρετανική λίρα, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ, δολάριο Καναδά, δολάρια Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, καθώς και κορώνα Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την τέταρτη προσπάθεια της Τερέζα Μέι για έγκριση της συμφωνίας του Brexit, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922» για να ορίσει το χρονοδιάγραμμα της δικής της εξόδου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,27% στις 382 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,78% στις 7.353 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,74% στις 12.310 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,37% στις 5.448 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,39% στις 9.304 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,38% στις 21.151 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,8% στα 63,18 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1176 από 1,1204 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v