Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές αν και προβληματίζει το εμπόριο

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για τον δείκτη IBEX στη Μαδρίτη. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές παρά τις νέες απειλές Τραμπ προς το Πεκίνο ότι θα επιβάλει δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων σε περίπτωση που ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ δεν παρευρεθεί στη συνάντηση των G20 στην Ιαπωνία.

Η Κίνα θα δώσει ισχυρή απάντηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, μετά τις νέες απειλές Τραμπ.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit απέκλεισε κατηγορηματικά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «όπως έχουμε δηλώσει, δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου», εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί τελικά λύση.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν άναψε τελικά το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση δραστηριοτήτων της Tata Steel και της ThyssenKrupp, υποστηρίζοντας ότι θα μείωνε τον ανταγωνισμό και θα αύξανε τις τιμές του χάλυβα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι δύο κολοσσοί δεν έκαναν τις κατάλληλες παραχωρήσεις για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες αυτές.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,69% στις 380 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.398 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,92% στις 12.155 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 5.408 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,13% στις 9.282 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 20.609 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 53,38 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.329 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1320 από 1,1311 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v