Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Κορυφώνεται ξανά η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη. Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάιο. «Βουτιά» έκαναν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον ίδιο μήνα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Φρένο πάτησαν οι ασιατικές μετοχές.

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα εμφανίστηκαν με νέα σκληρή στάση όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις.

Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι υποχωρούν κατά 0,4%, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη διολισθαίνει κατά 0,2% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,5%. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπερασπίστηκε τη χρήση των δασμών ως μέρος της εμπορικής στρατηγικής του, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει με σκληρό τρόπο εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Οι μετοχές στην Ασία πάτησαν φρένο σήμερα μετά από ένα ανοδικό εξαήμερο, με τον δείκτη Hang Seng να οδηγεί τις απώλειες (-1,59%).

Ο πληθωρισμός στα εργοστάσια της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάιο, καθώς κινήθηκε χαμηλότερα η μεταποίηση, ενδυναμώνοντας τις ανησυχίες για τους πιο ήπιους τόνους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η επιβράδυνση οδηγήθηκε από τις απώλειες στις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων ενώ έρχεται εν μέσω επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) ενισχύθηκε 0,6% σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά χαμηλότερα από την άνοδο ύψους 0,9% που σημειώθηκε τον Απρίλιο. 

Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 2,7% τον περασμένο μήνα, σε ετήσια βάση, , σημειώνοντας τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών, χάρη στις υψηλές τιμές χοιρινού. 

Υποχώρησαν κατά 16,4% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Μάιο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ένωση του κλάδου, καταγράφοντας τον 11ο συνεχόμενο μήνα απωλειών, στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου του κόσμου. Οι πωλήσεις διολίσθησαν στα 1,91 εκατ. οχήματα, μετά την πτώση κατά 14,6% του Απριλίου και 5,2% του Μαρτίου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν την Τρίτη τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας για την άνοδο του χρέους, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

H Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ) συζήτησε το ζήτημα της Ιταλίας μετά την έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα για την Ιταλία, στην οποία αναγνώριζε ότι η χώρα παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Η άποψη που υιοθέτησε η ΟΔΕ για την Ιταλία ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αξιολόγηση της Κομισιόν» ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v