Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To εμπόριο στήριξε τις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το εμπόριο. «Βουτιά» 3,9% για το πετρέλαιο. Επέστρεψε πάνω από τα 1.400 δολ./oz. Ενισχύεται το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την διαβεβαίωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ξαναρχίσει μετά την συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει της επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέων, επιπρόσθετων δασμών, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για αυτές που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα που υπόκεινται σε τιμωρητικούς δασμούς. Σε αυτόν φιγουράρουν διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ..

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται αποσαφηνίσεις από την Ιταλία για τα δημοσιονομικά της σχέδια για την επόμενη χρονιά, πριν αποφασίσει εάν θα σταματήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της χώρας για το αυξανόμενο χρέος της.

Η ιταλική κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις για το φετινό της έλλειμμα, αλλά δεν έχει εξηγήσει πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την εκτιμώμενη αύξηση στο έλλειμμα και το χρέος της επόμενης χρονιάς.

«Χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση» για το 2020, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, καθοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, υποχώρησαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ενώ έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου έδειχνε ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,5%.

Σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4%, έναντι πρόβλεψης 2,7%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,37% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,82% στις 7.559 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,04% στις 12.526 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 5.576 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,65% στις 9.281 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,18% στις 21.392 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 3,9% στα 56,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,2% στα 1.405 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1305 από 1,1286 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v