Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ήδη αρχίσει τηλεφωνικά, δηλώνει ο Τραμπ. Στο στόχαστρό του ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 4 δισ. Στο «κόκκινο» οι διαπραγματεύσεις για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Πτώση στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Μάιο.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν συνεδρίαση θετικά την Τρίτη, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, που είχαν μείνει στάσιμες τον Μάιο, έχουν «ήδη ξεκινήσει» μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ, το Σαββατοκύριακο.

«Έχουν ήδη ξαναρχίσει», αποκρίθηκε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ερωτηθείς εάν οι διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνονται. «Μιλάνε στο τηλέφωνο, αλλά συναντώνται επίσης», συνέχισε, προφανώς αναφερόμενος στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος συμπλήρωσε ωστόσο ότι η όποια συμφωνία πρέπει να «κλίνει» υπέρ των ΗΠΑ.

Τις μεσημεριανές ώρες ωστόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές γύρισαν αρνητικά, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη σχέση των ΗΠΑ με την ΕΕ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,1%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται καθοδικά κατά 0,1%.

Η ιταλική κυβέρνηση περιέκοψε χθες τον στόχο του ελλείμματος για τη φετινή χρονιά, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την πειθαρχική δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τα δημοσιονομικά της, καθησυχάζοντας έτσι τις ανησυχίες των αγορών, οδηγώντας επίσης χαμηλότερα τα ιταλικά yields.

O Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας μετά, ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος χάρη στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα και τις πιο χαμηλές δαπάνες.

Δεν έδωσε συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι θα φτάσει στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% που ήταν η εκτίμηση τον Απρίλιο. Σύμφωνα με άλλη πηγή του Reuters, το 2020 θα διαμορφωθεί στο 2,1%. Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,2%.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει της επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέων, επιπρόσθετων δασμών, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για αυτές που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε, όσον αφορά τη διαμάχη με την Τεχεράνη, ότι το Ιράν «παίζει με τη φωτιά», μετά την ανακοίνωση του, ότι υπερέβη το όριο που της είχε επιβληθεί ως προς τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που δικαιούται να διαθέτει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη το 2015.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο εάν έχει κάποιο μήνυμα να απευθύνει στην ιρανική ηγεσία, ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε ότι η Τεχεράνη ξέρει πολύ καλά τι κάνει και την προειδοποίησε ότι «παίζει με τη φωτιά».

Στο μέτωπο των δεδομένων, καθοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, υποχώρησαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ενώ έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου έδειχνε ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,5%. Σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4%, έναντι πρόβλεψης 2,7%.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε τα επιτόκια ξανά, στη συνεδρίαση του Ιουλίου, έναν μήνα αφότου χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική της για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία, η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από την πτώση της αγοράς ακινήτων και την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το βασικό της επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 1% την Τρίτη, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες του 70% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, άλλη μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή λύση για τη διάδοχη κατάσταση της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιχειρήσουν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη χθεσινή αποτυχημένη συνεδρίασή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v