Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο εμπόριο

Είναι πιθανό να συμφωνήσω με τον Σι στην G20 και να αποφευχθούν οι επιπλέον δασμοί, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ. 90% έτοιμη η συμφωνία, σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ. Τα φώτα στρέφονται στη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ιαπωνία, το Σάββατο.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο εμπόριο

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι αγορές αξιολογούν τα μηνύματα που φτάνουν για την πιθανότητα επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κϊνας.

Στη Φρανκούφτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC επίσης. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,1% υψηλότερα, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ καταγράφει μεγαλύτερα κέρδη (+0,5%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,1%.

Η Κίνα ξέρει τι πρέπει να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να κλείσει η εμπορική συμφωνία, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox.

Πρόσθεσε ότι είχε συζητήσεις με την Κίνα τις τελευταίες ημέρες για το θέμα του εμπορίου, καθώς και ότι το Πεκίνο επιθυμεί να κλείσει εμπορική συμφωνία περισσότερο από την Ουάσιγκτον.

«Είναι πιθανό να φτάσω σε εμπορική συμφωνία με τον Σι στην G20 και να αποφευχθεί η ανάγκη για περαιτέρω δασμούς. Εάν αποφασίσω να επιβάλω επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, θα μπορούσε να είναι 10% και όχι 25%».

«Θα επιβάλω επιπλέον δασμούς, πολύ ουσιαστικούς επιπλέον δασμούς, εάν δεν κλείσουμε συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πιθανότητα να μη χρειαστεί. 

«Είμαστε στο 90% του δρόμου όσον αφορά τη συμφωνία και πιστεύω ότι υπάρχει το μονοπάτι για την ολοκλήρωσή της», σημείωσε στο CNBC ο Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σίγουρος πως ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο της G20, το Σάββατο.

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές με το βλέμμα στη συνάντηση Τραμπ-Σι. Η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε πως Ουάσινγκτον και Πεκίνο επεξεργάζονται συμφωνία που θα βοηθήσει ώστε να αποτραπεί ο επόμενος γύρος δασμών σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Στο μέτωπο των δεδομένων, το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών τον Ιούνιο, καθώς η εμπιστοσύνη κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα στις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ και κυρίως στη Γερμανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι ο βασικός δείκτης οικονομικού κλίματος διολίσθησε στις 103,3 μονάδες από 105,2 έναν μήνα νωρίτερα. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Αύγουστο του 2016.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρή αύξηση στα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο δημοσίευσε η εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων H&Μ, ενημερώνοντας ότι οι πωλήσεις της καλοκαιρινής κολεξιόν κάνουν «πολύ καλή αρχή».

Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11%, στα 57,47 δισ. κορώνες Σουηδίας τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αλμα κάνουν οι μετοχές της Bayer την Πέμπτη, αφότου η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των αγωγών δισεκατομμυρίων εναντίον της για την ουσία της γλυφοσάτης. Η μετοχή της ενισχύεται 7,5%, στα €60,23.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στο 1,3%, όσο και τον Μάιο και όπως αναμενόταν, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης – τον Ιούνιο στη Γερμανία, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v