Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν πτωτικά οι ευρωαγορές

Απώλειες για τρίτη μέρα σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. «Βουτιά» 4% για τη μετοχή της Deutsche Bank. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα, εργαζόμενοι της Deutsche Bank ξεκίνησαν να αποχωρούν από τα γραφεία τους σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σίδνεϊ και Τόκιο τη Δευτέρα, καθώς η γερμανική τράπεζα έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιοργάνωσης, με περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας και κόστος €7,4 δισ. Σημειώνεται ότι η μετοχή «βούλιαξε» 4%.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup φέρεται να επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών για την έκδοση ενός ευρωομολόγου, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

To σχέδιο του Μάριο Σεντένο επιχειρεί να υπερβεί τους ενδοιασμούς που έχουν ορισμένα κράτη-μέλη στην ιδέα του ευρωομολόγου, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την προοπτική να καταστούν τα κρατικά ομόλογα πιο ακριβά για τις τράπεζες και να περιοριστεί έτσι η έκθεσή τους σε αυτά.

Η πρόταση του κ. Σεντένο έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup, σημείωσαν οι πηγές.

Επιπλέον, η Κροατία υπέβαλε επισήμως αίτημα να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), μια πρώτη φάση στην πορεία για να υιοθετήσει το ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κροατία στην επιστολή της χαιρετίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στις Βρυξέλλες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,51% στις 387 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,17% στις 7.536 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,85% στις 12.436 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 5.572 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 9.273 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 21.886 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 57,76 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.399 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1208 από 1,1214 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v