Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Υποχωρούν οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μετά τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Βουτιά άνω του 2% για την τουρκική λίρα, μετά την «έξοδο» του κεντρικού τραπεζίτη.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Ηπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς τα πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας συγκρατούν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, όπως και στο Παρίσι ο CAC. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,1%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται ανοδικά (+0,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, η τουρκική λίρα κάνει βουτιά άνω του 2%. Το νόμισμα αλλάζει χέρια στις 5.7827 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, βάζοντας τέλος στο ράλι των τελευταίων δύο μηνών. Η πτώση της είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο.

Με προεδρικό διάταγμα απομακρύνεται από τη θέση του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια και αντικαθίσταται από τον μέχρι σήμερα υποδιοικητή Μουράτ Γιουσάλ.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του Τσετίνκαγια για τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής και για διαφορές απόψεων.

Στη Γερμανία, πιο ισχυρή ανάκαμψη από αυτή που αναμενόταν, κατέγραψαν οι εξαγωγές τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να ανακάμπτουν πλήρως από τη βουτιά του Απριλίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι εμπορικές διαμάχες και η αναμενόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείουαπό την Ευρωπαϊκή Ενωση συγκρατούν το κλίμα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Εναν χρόνο πριν την 150η επέτειο από την ίδρυσή της η Deutsche Bank επιστρέφει στις ρίζες της, την παροχή χρηματοδότησης στις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, σχολιάζει το Bloomberg αναφερόμενο στα σχέδια ανασυγκρότησης της τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Christian Sewing παρουσίασε την Κυριακή το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Deutsche Bank που περιλαμβάνει μείωση του κόστους λειτουργίας, επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, μείωση προσωπικού και αποχώρηση από συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Η μετοχή της ενισχύεται 2,4% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τα τέλη Απριλίου, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της σαρωτικής αναδιάρθρωσης 7,4 δισ. ευρώ.

Η άνοδος της μετοχής της Deutsche Bank περιόρισε την πτώση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί κατά 0,07%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v