Προσεκτική άνοδος στις ευρωαγορές

Αυξημένες οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed, αυτόν τον μήνα. Γλίτωσε την πειθαρχική διαδικασία για το αυξημένο χρέος της η Ιταλία. Υποχωρεί 1% το αργό. Kλειστή η Wall σήμερα, λόγω 4ης Ιουλίου.

Προσεκτική άνοδος στις ευρωαγορές

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών δίνουν στους επενδυτές προσδοκία για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο.

Οι νέες παραγγελίες για αμερικανικά προϊόντα υποχώρησαν τον Μάιο, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική πτώση και την τρίτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 0,7%. 

Αντίστοιχα, ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Ιούνιο με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, αντανακλώντας την ευρύτερη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των εμπορικών εντάσεων που έχουν πλήξει την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 55,1 μονάδες από 56,9 τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017.

Η προσδοκία περικοπής των επιτοκίων οδήγησε τους δείκτες της Wall χθες σε νέα ιστορικά υψηλά. Σήμερα η Wall Street είναι κλειστή, λόγω αργίας για τον εορτασμό της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Ιταλία γλίτωσε την πειθαρχική διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα προχωρήσει στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης, μετά τα βήματα που έκανε η ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διόγκωση του χρέους της.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να εξετάσει όλες τις πληροφορίες από την Ιταλία σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της, προτού λάβει μια τελική απόφαση.

Η ιταλική κυβέρνηση δημοσίευσε νέα εξαμηνιαία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2019 θα είναι περίπου 7 δισ. ευρώ λιγότερο από τον στόχο του Απριλίου, εξαιτίας των χαμηλότερων δαπανών και τα υψηλότερων εσόδων. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,07%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,2%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,1%, στα 56,71 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent με ίδια πτώση, διαμορφώνεται στα $63,13. Kλειστή η Wall σήμερα, λόγω εορτασμού της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v