Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς προβληματίζουν οι εξελίξεις στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας.

Σημειώνεται ότι οι εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να ολοκληρωθούν χωρίς αποτέλεσμα στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού πρώτα θα έχουν επιβληθεί επιπλέον δασμοί 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δις. δολαρίων. Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs υποστήριξε ότι αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή ύφεση που θα προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει εμπορική συμφωνία πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2020.

Πίσω στην Ευρώπη, η Ιταλία μπαίνει σήμερα σε μια εβδομάδα αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, η οποία βρίσκεται σε επιθανάτια αγωνία από την Πέμπτη που ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε τη θανάτωσή της.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερουσίας θα συνεδριάσουν το απόγευμα (από τις 17:00 ώρα Ελλάδας) όμως ήδη από το πρωί το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), ο πρώην σύμμαχος με το οποίο ο Ματέο Σαλβίνι διέρρηξε ξαφνικά τις σχέσεις, αναμένεται να κηρύξει πανστρατιά. Αυτός που οι οπαδοί του αποκαλούν «Il Capitano» (ο Καπετάνιος), θα συνασπίσει τους δικούς του μέσα στο απόγευμα. Στόχος του είναι να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την πίεση για να επιτύχει την ψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης το αργότερο στις 20 Αυγούστου και τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο ώστε να επωφεληθεί από τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν 36% έως 38% της πρόθεσης ψήφου.

Εκτός Ευρώπης, στο Χονγκ Κονγκ οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αρχές σκληραίνουν τη στάση τους με επίδειξη εκτοξευτήρων νερού. Οι διαδηλωτές «απαντούν» μεκαθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο της πόλης που είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,31% στις 370 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% στις 7.226 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 11.679 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,33% στις 5.310 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,93% στις 8.676 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,3% στις 20.263 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 54,63 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.516 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1215 από 1,1201 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v