Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Με άνοδο άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Έτοιμη η Κομισιόν για ένα άταχτο Brexit. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι με κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και με δημοσιονομικά μέτρα θα αντιστραφεί το κλίμα στην γερμανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία έχει την δημοσιονομική δύναμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική κρίση και άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να προχωρήσει στην διάθεση έξτρα δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποκάλυψε μεταρρυθμίσεις για τα επιτόκια που στόχο έχουν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και στη στήριξη της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ χωρίς συμφωνία, σημείωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, προσθέτοντας πως σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Βρετανοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Natasha Bertaud είπε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ δεν είναι το προτιμώμενο σενάριο, αλλά η Κομισιόν δεν βλέπει την ανάγκη για επιπλέον προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο.

Στο μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για τον πιο χαμηλό ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2016. Τον Ιούνιο η ετήσια αύξηση ήταν 1,3% ενώ έναν χρόνο πριν ήταν 2,2%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 1,4% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας επίσης ταχύτητα από το 1,6% του Ιουνίου. Έναν χρόνο πριν ήταν 2,2%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,14% στις 373 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,02% στις 7.189 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,32% στις 11.715 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,34% στις 5.371 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 8.733 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,93% στις 20.715 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,5% στα 55,72 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,8% στα 1.511 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1098 από 1,1090 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v