Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές

Προσπάθεια διαφοροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το sell-off στη Wall Street, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ομολόγου.

Κινήσεις σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από Wall Street και Ασία που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για παγκόσμια ύφεση, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να προτιμούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Χαρακτηριστικό είναι πως η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού επιτοκίου έπεσε χαμηλότερα του 2ετούς για πρώτη φορά από το 2007, ενώ αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης υπήρξε για πρώτη φορά από το 2008 και στα βρετανικά ομόλογα. Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων παραδοσιακά θεωρείται ως ένδειξη επερχόμενης ύφεσης. Σήμερα, η απόδοση του 30ετούς γερμανικού bund υποχωρεί για πρώτη φορά χαμηλότερα και το -0,2%.

Εν τω μεταξύ, τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την γερμανική οικονομία, που ανακοινώθηκαν χθες, εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ώρα που συνεχίζεται η σινοαμερικανική εμπορική διένεξη ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το Brexit. Η καγκελάριος Μέρκελ, πάντως, δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης της γερμανικής οικονομίας.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί οριακά, ο δείκτης CAC του Παρισιού ενισχύεται κατά 0,46%, κατά 0,4% ο ισπανικός IBEX, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κινείται 0,2% υψηλότερα.

Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο της Ιταλίας θα παραμείνει σήμερα κλειστό, λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v