Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται από τους πιο ήρεμους τόνους της Κίνας για την εμπορική διαμάχη με την Ουάσιγκτον. Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση στη Βρετανία, την απόφαση Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο.

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Υψηλότερα κινούνται τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, αφότου η Κίνα φάνηκε να ρίχνει τους τόνους όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, όπου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς συμφωνία με αυτή.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,5%, ενώ ο CAC στο Παρίσι κατά 0,7%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται ανοδικά κατά 0,6%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,5%.

Η Κίνα έχει επαρκή μέσα για αντίποινα, αλλά πιστεύει ότι το ζήτημα που πρέπει τώρα να συζητηθεί είναι η απομάκρυνση των νέων δασμών για να εμποδιστεί η κορύφωση του εμπορικού πολέμου», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Η κορύφωση του εμπορικού πολέμου δεν θα ωφελήσει την Κίνα, ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τον κόσμο», πρόσθεσε. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε, ηρεμώντας τους επενδυτές.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, συνεχίζονται και εντείνονται οι αντιδράσεις όσον αφορά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να κλείσει το κοινοβούλιο. 

«Αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι με κοινή τους ανακοίνωση που έστειλαν στον Μπόρις Τζόνσον του ζητούν είτε να ανακαλέσει την απόφασή του, ή να την θέσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε 1% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ίδια άνοδο είχε σημειώσει και τον Ιούλιο, ενώ ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Καθοδικά κινήθηκε το λιανεμπόριο στη Γερμανία τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,2% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για μικρότερη πτώση κατά 1%.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v