Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Οριακή πτώση για τους δείκτες MIB και IBEX σε Μιλάνο και Μαδρίτη.

Μικτά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών, στα macro στην Ευρωζώνη και στο Brexit.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε στο Πεκίνο την ελπίδα ότι η σύγκρουση της Κίνας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς όπως επισήμανε καταφέρνει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης, όσο και της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Eurostat. Το πρώτο τρίμηνο είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη και 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ταχύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση καταγράφει η Ουγγαρία (1,1%) και ακολουθούν η Ρουμανία (1%) και οι Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Κύπρος, Λιθουανία και Πολωνία (όλες 0,8%). Υφεση καταγράφεται στην Μεγάλη Βρετανία (-0,2%), τη Γερμανία και την Σουηδία (αμφότερες -0,1%), ενώ στάσιμη παρέμεινε η Ιταλία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να σκεφθεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκοτία.

Στην Ισπανία, οι διαπραγματευτικές ομάδες του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, για τις προοπτικές μιας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα νέα μέτρα στήριξης με νέες αγορές κρατικών ομολόγων, με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για τη σκοπιμότητα της κίνησης να διίστανται.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,32% στις 387 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,15% στις 7.282 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 12.191 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,19% στις 5.603 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,03% στις 8.990 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε οριακές απώλειες 0,04% στις 21.947 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,9% στα 55,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,2% στα 1.529 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1045 από 1,1023 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v