Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές περιορισμένες απώλειες. Στο επίκεντρο οι βρετανικές πολιτικές εξελίξεις. "Άλμα" 4,1% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, μία νέα αναμέτρηση περιμένει σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον, μετά την ταπεινωτική του ήττα χθες στην υλοποίηση της στρατηγικής του για το Brexit: Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν νόμο που θα εμποδίζει μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία.

Εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν τον νόμο, αψηφώντας την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα θέσει υπό την έγκριση του σώματος ψήφισμα για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Για να εγκριθεί αυτό το κείμενο, ωστόσο, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε όχι.

Στο μεταξύ, με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα.

Παρέμεινε ωστόσο σε χαμηλό επίπεδο, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών αντιστάθμισε μόνο εν μέρει την επιβράδυνση της μεταποίησης.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που θεωρείται καλή ένδειξη για τη συνολική οικονομική υγεία, αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες τον Αύγουστο από 51,5 τον Ιούλιο.

Κινήθηκε ανώτερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 51,8 μονάδες, αλλά επικίνδυνα κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαμήνυσε στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα πως είναι σε θέση να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ορκιστεί αύριο.

Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιταλικής προεδρίας, η τελετή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης θα λάβει χώρα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Κόντε ανέφερε ότι ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,89% στις 383 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,59% στις 7.311 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,96% στις 12.025 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,21% στις 5.532 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 8.856 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 21.737 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «άλμα» 4,1% στα 56,18 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,1% στα 1.556 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1023 από 1,0974 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v