Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Λονδίνο

Στο πιο χαμηλό από το 2017 υποχώρησε η βρετανική λίρα, αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν χάσει στην κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για το Brexit, το απόγευμα της Τρίτης.

Αρνητικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Λονδίνο

Ηπιες καθοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τη βρετανική αντιπολίτευση να κάνει απόπειρα για να πάρει τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων και να σταματήσει μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς συμφωνία.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,6%, το Λονδίνο κινείται σταθεροποιητικά, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,6%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,5% όπως και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Σε σημείο που δεν είχε φτάσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια υποχώρησε η βρετανική λίρα, αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν χάσει στην κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για το Brexit, το απόγευμα της Τρίτης.

Η στερλίνα διολίσθησε κάτω από το $1,20, ένα επίπεδο που δεν είχε δοκιμάσει από τον Ιανουάριο του 2017, μετά τις δηλώσεις του Τζόνσον για γενικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου, εάν οι βουλευτές περάσουν νομοθεσία που θα τον αναγκάζει να καθυστερήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σε περίπτωση που αυτή είναι να συμβεί χωρίς συμφωνία με το μπλοκ.

Ο Τζόνσον χρειάζεται την υποστήριξη από τα δύο τρίτα των βουλευτών του κοινοβουλίου, από τις 650 έδρες, για να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο. Ετοιμος δηλώνει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Υποτονικό το κλίμα στις ασιατικές αγορές, καθώς επιβαρύνεται από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα προσέφυγε κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ. 

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου υπογράμμισε ότι οι τελευταίοι δασμοί της Ουάσιγκτον παραβίασαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κίνα και ΗΠΑ στη συνάντηση της G20 στην Οζάκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v