Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό, πιέσεις στο πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στο Brexit.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή μετά την απόφαση βουλευτή των Τόρις να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιπ Λι κατευθύνθηκε προς την πτέρυγα όπου κάθονταν οι βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τη στιγμή που μιλούσε ο κ. Τζόνσον.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ να υπηρετήσω τους εκλογείς μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κ. Λι. «Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα επιβλαβές Brexit με ανήθικο τρόπο. Bάζει χωρίς λόγο σε κίνδυνο ζωές και δουλειές και θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν προς ένα πακέτο νομισματικής τόνωσης που θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, μια ηχηρή δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποζημίωση των τραπεζών για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων, ανέφεραν πέντε πηγές στο Reuters.

Αρκετοί αξιωματούχοι τάσσονται επίσης υπέρ της επανέναρξης των αγορών στοιχείων ενεργητικού, αλλά οι διαφωνίες ορισμένων βόρειων χωρών περιπλέκει το ζήτημα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Στην Ιταλία, το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα παρουσίασαν το κοινό πρόγραμμα πολιτικής τους την Τρίτη, το οποίο θα είναι η βάση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος που μεταδίδει το Reuters, στην κορυφή της ατζέντας μπαίνει ένας πιο επεκτατικός προϋπολογισμός για το 2020. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Προωθούνται επίσης οι επενδύσεις στον Νότο, ενώ θα συστηθεί κρατική τράπεζα για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,23% στις 379 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,19% στις 7.268 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 11.910 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 5.466 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,07% στις 8.809 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,25% στις 21.399 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 2,9% στα 53,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 1,7% στα 1.555 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,0966 από 1,0970 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v