Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ. Οριακή πτώση για το ευρώ. Νέα πτώση για τον χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά τη νέα ήττα Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο και εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σε τεταμένο κλίμα, με εκατέρωθεν διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις και εν μέσω αποδοκιμασιών ή επευφημιών, διεξήχθη η τελευταία συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πριν ισχύσει η αναστολή των εργασιών της Βουλής ως τη 14η Οκτωβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης.

Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε δεύτερη ήττα της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά) καθορίστηκε από την μαζική αποχή των βουλευτών στη διαδικασία.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση του Ιουλίου η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων χαλάρωσης, καθώς παλεύει να ζωντανέψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει υψηλότερα τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, oι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν ένα τριπλό πακέτο χαλάρωσης.

Πρώτον, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης, καθώς οι αξιωματούχοι βλέπουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια.

Δεύτερον, αναμένεται ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με τους υφιστάμενους περιορισμούς και ξεκάθαρο χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι κάποια μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ τάσσονται εναντίον.

Παράλληλα, στην Ιταλία, οι βουλευτές έδωσαν με μεγάλη πλειοψηφία ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Από τους 606 βουλευτές, 343 ψήφισαν υπέρ της νέας κυβέρνησης ενώ 263 ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν.

Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, πριν την ψηφοφορία, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του υποσχόμενος μια «νέα εποχή μεταρρυθμίσεων» στην Ιταλία, εκτιμώντας πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,1% στις 386 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,44% στις 7.267 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στις 12.268 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη μόλις 0,08% στις 5.593 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,77% στις 9.078 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 21.869 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,1% στα 58,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,6% στα 1.501 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1042 από 1,1048 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v