Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Brexit και ΕΚΤ

Νέα ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση με πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εάν πράγματι ξεσπάσει σε Γερμανία και Ευρώπη, δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Τις αποφάσεις της ΕΚΤ περιμένουν οι επενδυτές.

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Brexit και ΕΚΤ

Την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και τις αποφάσεις της για μέτρα στήριξης αναμένουν οι επενδυτές.

Στην τελευταία συνάντηση του Ιουλίου η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων χαλάρωσης, καθώς παλεύει να ζωντανέψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει υψηλότερα τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό.

Οι αγορές αντέδρασαν ανάλογα, τιμολογώντας τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που είχε ολοκληρώσει σταδιακά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX γυρίζει θετικά κατά 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,1%. Οριακή πτώση για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, υποχωρεί 0,3% ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση διοχετεύοντας «πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ» στην οικονομία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας σε βουλευτές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, την Bundestag, ο Σολτς δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει θέσει τα θεμέλια με τον σταθερό δημοσιονομικό σχεδιασμό του και την πολιτική του για τη μη ανάληψη νέου χρέους προκειμένου να πετύχει περισσότερα εάν ξεσπάσει μια κρίση.

Σε τεταμένο κλίμα, με εκατέρωθεν διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις και εν μέσω αποδοκιμασιών ή επευφημιών, διεξήχθη η τελευταία συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πριν ισχύσει η αναστολή των εργασιών της Βουλής ως τη 14η Οκτωβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης.

Η διαδικασία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε δεύτερη ήττα της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά) καθορίστηκε από την μαζική αποχή των βουλευτών στη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία (τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων) για την αποδοχή της πρότασης.

Στη Γερμανία, εξετάζεται η δημιουργία «σκιώδους προϋπολογισμού» ο οποίος θα επιτρέψει στο Βερολίνο να τονώσει τις δημόσιες επενδύσεις πέρα από τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι κανόνες για το χρέος ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι φλερτάρουν με την ιδέα να συγκροτήσουν ανεξάρτητες δημόσιες οντότητες οι οποίες θα εκμεταλλευτούν τα μηδενικά επιτόκια και θα εκδώσουν νέο χρέος για να αυξήσουν τις επενδύσεις σε υποδομές και σε περιβαλλοντικά έργα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι πιλότοι της British Airways άρχισαν χθες 48ωρη απεργία, την πρώτη στην ιστορία της εταιρείας, μεσούσης της διένεξης με τη διεύθυνσή της για τους μισθούς, καθηλώνοντας σχεδόν το 100% των αεροσκαφών του εμβληματικού βρετανικού αερομεταφορέα στο έδαφος και προκαλώντας προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με το Reuters, η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε 1.700 πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ, για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v