Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με στήριξη Ντράγκι

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ΕΚΤ. Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Αργότερα ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα ωσότου οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς το 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμα πως το νέο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλο των επιτοκίων και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, τον Ιούλιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, η πτώση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Η παραγωγή του τομέα της βιομηχανίας διολίσθησε κατά 0,4% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο και κατά 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η πτώση θα ήταν 0,1% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια.

Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υποχώρησαν κατά 0,1% τον Αύγουστο, από τον Ιούλιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν 1% υψηλότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβεβαιώθηκε επίσης. Ηταν 0,2% χαμηλότερος σε μηνιαία βάση και 1,4% υψηλότερος σε ετήσια.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 390 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο μόλις 0,09% στις 7.344 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 12.410 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,44% στις 5.642 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,25% στις 9.082 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 22.083 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 1,8% στα 54,77 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,6% στα 1.511 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1066 από 1,1010 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v