Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτική άνοδος στις ευρωαγορές

Μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη χθεσινή της συνεδρίαση, καθώς και μείωση επιτοκίου καταθέσεων στο -0,5%. Κλειστές οι αγορές σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, λόγω αργίας.

Προσεκτική άνοδος στις ευρωαγορές

Μικρή θετική κίνηση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο trading της Παρασκευής, μετά το πακέτο τόνωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χθες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται θετικά κατά 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά, στο Παρίσι ο CAC καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,3%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,4% όπως και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα φαίνεται πως υιοθέτησε μια ήπια προσέγγιση καθώς μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης). Το ίδιο ισχύει και για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, νούμερο που επίσης είναι κατώτερο των προσδοκιών.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι αγορές της Ασίας εν μέσω σινιάλων για "ανακωχή" μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, η Κίνα αναζητά τρόπους να περιορίσει το εύρος των επικείμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων, ευελπιστώντας στην άρση του αδιεξόδου και την επίλυση βασικών ζητημάτων. Αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ανοιχτός σε μια μικρότερη, ενδιάμεση εμπορική συμφωνία. 

Κλειστές λόγω αργίας είναι σήμερα οι αγορές της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ταιβάν.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται ανοδικά κατά 0,4%, στο $1,1108.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v