Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro και η Thomas Cook έριξαν τις ευρωαγορές

Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για χρυσό και πετρέλαιο.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα απογοητευτικά macro και στην πτώχευση της Thomas Cook.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 6,5 χρόνια, τον Σεπτέμβριο. Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit που αντιπροσωπεύει τους τομείς της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 51,4 μονάδες.

Επιπλέον, φρένο πάτησε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ –που περιλαμβάνει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών και θεωρείται καλή ένδειξη οικονομικής υγείας- έκανε βουτιά στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,9 τον Αύγουστο.

Ήταν ελαφρώς υψηλότερος από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μεταξύ, στη Μεγάλη Βρετανία, η Thomas Cook, η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου, κατέρρευσε σήμερα Δευτέρα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού στην ιστορία της Βρετανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Παραμένοντας στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέστησε σήμερα την προσοχή κατά της πιθανότητας να υπάρξει μία ουσιαστική εξέλιξη για το Brexit, στις συνομιλίες που θα έχει στο περιθώριο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters, έχει δηλώσει ότι θα βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, ενώ αναμένεται ότι θα έχει συνομιλίες με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ αυτών και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν δείχνει κάποια πειστικά σημάδια ανάκαμψης, σημειώνοντας, ότι η επίμονη κάμψη στη μεταποίηση απειλεί να μολύνει και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία και δείκτες όπως οι παραγγελίες στη μεταποίηση δεν εμφανίζουν εικόνα πιθανής ανάκαμψης της ανάπτυξης στο κοντινό μέλλον.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,8% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,26% στις 7.326 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,01% στις 12.342 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,05% στις 5.630 μονάδες.

Επιπλέον, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,93% στις 9.093 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 21.899 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 58,18 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1% στα 1.530 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,0990 από 1,1018 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v